Parmentier Luxe Modeontwerper

Het genot van kwaliteit en schoonheid sinds 1962 in pels, omgekeerd lam, leder & daim, kasjmier, luxe regenjassen

Het huis Parmentier
Vakmanschap – Ontwerper

Welke pelssoort is het zachtst?

Welke pelssoort is het zachtst?

De densiteit van het haar bepaalt de zachtheid en de schoonheid van bont. Om u een idee te geven over de densiteit van de diverse pelssoorten vergelijken we dit met het haar van de mens. Haar groeit uit haarzakjes, ook haarfollikels genoemd.  De haardensiteit bij de mens is verschillend van ras tot ras en ook afhankelijk van de haarkleur. De dichtste haardensiteit vinden we bij de jonge, blonde vrouw.  Blondie heeft gemiddeld 190 haartjes per cm2, afhankelijk van de plaats op haar hoofd.

De nerts

Laten we de dichtheid van het haar van Blondie eens vergelijken met dat van een nerts, dé referentie bij pels. De haardichtheid bij een nerts is seizoensgebonden. Gemiddeld heeft een nerts zo’n 24.000 haartjes per cm2. Dat is 126 keer meer dan bij Blondie! Indrukwekkend? Maar er zijn pelssoorten die nog een dichtere vacht hebben en onbeschrijfelijk zacht zijn.

De chinchilla

Dieren met een dichte, zachte vacht zijn dieren die leven in weersomstandigheden waar het vaak koud, vochtig en winderig is. De grootte van het dier is ook van belang. Kleinere dieren hebben immers meer last van warmteverlies en bezitten daarom meestal een dichtere vacht.
Zo belanden we in de Andes waar we de chinchilla aantreffen. Een klein knaagdier dat vooral ’s nachts actief is. In de 19e eeuw was de pels van de chinchilla, tezamen met koffie, het belangrijkste exportproduct van Zuid-Amerika. Heden ten dage is chinchilla afkomstig van gespecialiseerde pelsdierenhouderijen in Argentinië, Canada en diverse Europese landen.

De chinchilla heeft de dichtste haarintensiteit van alle dieren die op het land leven. Blondie heeft de hoogste concentratie aan haarfollikels op haar voorhoofd, zo’n 290 per cm2. De chinchilla heeft er gemiddeld zo’n 1.000. En uit één haarfollikel groeien bij Blondie maar 1 tot 3 haren. Bij een chinchilla zijn dat er gemiddeld 50. Daardoor heeft de chinchilla gemiddeld zo’n 50.000 haartjes per cm2!  

En het kan nog beter !

Er is één pelsdier dat een nog dichtere vacht bezit dan de chinchilla: de zeeotter. De zeeotter is een dier uit de familie van de marterachtigen (Mustelidae). Deze soort leeft in de wateren van de noordwestkust van Noord-Amerika en de noordoostkust van Azië. Zeeotters hebben, in tegenstelling tot andere zeezoogdieren, zoals de zeehond, geen vetlaag. Daardoor hebben ze nood aan een uitzonderlijk dichte vacht om zich in het ijskoude zeewater warm te kunnen houden. Afhankelijk van de plaats op het dier hebben zeeotters 100.000 (op de poten) tot 400.000 haartjes per cm2. Dat is 2.100 keer meer dan bij Blondie. Daardoor voelt hun pels extreem zacht aan. De zeeotter is een beschermd pelsdier en mag enkel bejaagd en verwerkt worden door de oorspronkelijke bewoners van Alaska en is niet verkrijgbaar in Europa.