Parmentier Luxe Modeontwerper

Het genot van kwaliteit en schoonheid sinds 1962 in pels, omgekeerd lam, leder & daim, kasjmier, luxe regenjassen

Het huis Parmentier
Vakmanschap – Ontwerper

Vest in leder of daim voor het tussenseizoen, wat is de beste keuze?

Vest in leder of daim voor het tussenseizoen, wat is de beste keuze?

Leder en daim zijn ideale kledingmaterialen voor het tussenseizoen. Het zijn winddichte doch ademende materialen die je beschermen tegen de ochtendkilte of een frisse wind. Maar wanneer het kwik overdag plots wat oploopt of de zon toch door de wolken komt kijken, blijft een vest in leder of daim aangenaam om te dragen. Ze geven niet snel het gevoel té warm te zijn in tegenstelling tot vele andere kledingmaterialen.

 

Leder en daim zijn afkomstig van de huid van dieren. Het gekozen productieproces van de huid zorgt ervoor dat je ofwel leder, ofwel daim bekomt. Maar wat is nu de beste keuze: leder of daim? Beide materialen hebben specifieke troeven. Aan u te beslissen welke voor u van belang zijn.

Leder
Bij het maken van leder worden de haren van de huid verwijderd maar het bovenste deel van de huidlaag, de nerfzijde, blijft behouden. Deze nerfzijde heeft een sterke structuur. Leder is daarom iets sterker dan daim. Het uitzicht en aanvoelen van leder hangt sterk af van de wijze van kleuring.

Bij aniline leder is de huid door en door gekleurd en staan de poriën volledig open. De verf is in het leder doorgedrongen en vormt geen laag die op het leder ligt. Het leder voelt daardoor zijdezacht aan en heeft een prachtige satijnglans. Aniline leder is dus een onbeschermd leder. Hier kiest men dus best voor een niet te bleke kleur.

Bij semi-aniline leder is er een dunne verflaag op de oppervlakte aangebracht die de poriën iets afsluit en daardoor is het leder gebruiksvriendelijker, zeker voor bleke kleuren.

Bij gepigmenteerd leder is er op het leder een dikke verflaag aangebracht, die alle foutjes in het leder bedekt. Daardoor gaat ook de soepelheid en vooral de schoonheid van het leder verloren. Dit soort leder wordt niet gebruikt in top-collecties en zal u dan ook niet in de Parmentier-collectie terugvinden.

 

Daim
Daim of suède wordt ook gemaakt van de huid van dieren, maar hier wordt de binnenkant van de huid bewerkt en deze wordt finaal de buitenkant van het kledingstuk. Daim is dus in feite een “omgekeerd leder”.

Bij daim is er geen nerflaag meer aanwezig. Daardoor is daim iets minder sterk dan leder, maar voelt het wel zachter aan en is het ook soepeler.
Een kledingstuk vervaardigd uit daim van lage kwaliteit heeft snel de neiging om zijn pasvorm te verliezen wegens de afwezigheid van de nerfzijde.
Voor liefhebbers van bleke kleuren is daim te verkiezen boven een aniline leder omdat kleine vlekjes verdwijnen in de typische tekening die daim van nature bezit.

Daim die bij een eerste aanblik in de boetiek er reeds als een “vodje” uitzien laat u best links liggen. Kies voor daim die soepel aanvoelt én er tevens strak uitziet. Daimkleding van top kwaliteit wordt bovendien ook op bepaalde plaatsen verstevigd. Dit garandeert dat de pasvorm blijft en uw aankoop er lang als nieuw blijft uitzien.

Bekijk enkele van onze exclusieve vesten in leder en daim. Voor nog meer modellen kan u terecht in onze 5 verkooppunten.