Parmentier Luxe Modeontwerper

Het genot van kwaliteit en schoonheid sinds 1962 in pels, omgekeerd lam, leder & daim, kasjmier, luxe regenjassen

Het huis Parmentier
Vakmanschap – Ontwerper

Modetrends herfst-winter 2013-2014

Modetrends herfst-winter 2013-2014

Van Milaan tot Parijs en van Londen tot New York, de come-back van pels is een feit. Meer dan 400 ontwerpers gebruiken nu wereldwijd bont

Op de internationale modeshows is bont het dominerende kledingmateriaal. Zowel in volledige kledingstukken als in accessoires. De terugkeer van pels is hoofdzakelijk te danken aan het feit dat bont niet meer ontworpen en gedragen wordt volgens oude en klassieke normen. Moderne styling en nieuw verwerkingstechnieken hebben de zware bontjas omgetoverd tot iets veel draagbaarder. Pels is geëvolueerd van een item dat  slechts bij speciale gelegenheden uit grootmoeders kast werd gehaald naar iets dat door de hedendaagse actieve vrouw, vlot en in vele omstandigheden kan gedragen worden.

De veelzijdige aard van pels en de trend om het te mengen met stoffen en materialen zoals leder, zijde, gabardine en kasjmier verbreedt eveneens het gebruik. En dit zien we ook in de diverse trends.

Er zijn 3 uitgesproken trends  voor dit najaar en deze winter. De eerste wordt door trendwatchers omschreven als ‘New Naturalist’. Deze trend vormt een tegengewicht voor het snelle, moderne leven en is een eerbetoon aan moeder natuur. Hierbij gaat het om ontwerpen waarbij men gebruik maakt van natuurlijke materialen en kleuren die comfort vooropstellen en authenticiteit uitstralen.  Tweed, grof geweven stoffen en natuurlijke pels met zijn glimmende kroonharen (nerts) of specifieke structuur (persianer) vinden we terug in deze trend. Asymmetrische ontwerpen en capes zijn de stijlvormen die we hier vaak in terugvinden. Het kleurenpallet bestaat uit hout-bruine en chocolade-kleurige tinten, mosgroen, wolken-grijs en zwart.

De tweede trend wordt omschreven als ‘Modern vintage’. Deze trend ligt in het verlengde van vorig jaar waarbij tijdloze vrouwelijke elegantie uit de jaren 40 en 50 de grote inspiratiebron is. Hierbij wordt een sfeer van klassieke luxe opgeroepen met als grote voorbeeld de New Look collectie van Christian Dior uit 1947. Een typisch iets voor deze trend is het gebruik van 3/4de mouwen. Het kleurenpallet dat we hier terugvinden bestaat uit champagne kleuren, camel, pink, tabaksbruin en zilvergrijze tinten. Gezien pels een materiaal is dat op zich tijdloze luxe uitstraalt is het vanzelfsprekend dat we in deze trend veel ontwerpen met pels te zien kregen op de catwalks. Veel gebruikte pelssoorten in deze trend zijn zilvervos, gekleurde witte vossen, chinchilla en sabelbont.

‘ Galactic’ is de derde trend. In deze trend vinden we de Japanese kimono terug en ontwerpen met lijnen in verwerkt. Deze lijnen kunnen zowel horizontaal als schuin in het ontwerp zijn aangebracht. Ook hier zijn we asymmetrische ontwerpen, maar het meest opvallend hier zijn de meer afgeronde schouderlijnen. Rood, donkergrijs en brons zijn veel voorkopende kleurtinten in de ontwerpen binnen deze trend.  De pels die we hier het meest tegenkomen is de bruine nerts, verwerkt in horizontale banden, waarbij het kleurverschil tussen de rug en de flanken  goed tot hun recht komt.