Parmentier Luxe Modeontwerper

Het genot van kwaliteit en schoonheid sinds 1962 in pels, omgekeerd lam, leder & daim, kasjmier, luxe regenjassen

Het huis Parmentier
Vakmanschap – Ontwerper

Draag uw pels met plezier en trots

Draag uw pels met plezier en trots

Een recent rapport van de Europese Commissie erkent dat het “langer actief gebruiken van kleding” een opkomende trend is met zakelijke opportuniteiten voor KMO’s. "Langer gebruiken wordt nu beschouwd als de meest effectieve manier om onze duurzaamheid te verbeteren", concludeert het rapport.

Het verlengen van de levensduur van kleding promoten wordt nu aanzien als het beste middel om de CO2-, water- en afvalvoetafdrukken van kleding te verminderen. Simpel gezegd, als kleding een langere actieve levensduur heeft, moeten deze minder vaak worden vervangen. Daardoor daalt het volume kleding dat wordt weggegooid en worden er minder middelen verbruikt bij de productie.

Door deze nieuwe trend ontstaat volgens het rapport steeds meer vraag naar maatwerk en aanpassen van kleding en een verschuiving naar een nieuw waardegestuurd consumptiepatroon: minder kopen, maar kwaliteit kopen. Daardoor zal de modesector zich moeten aanpassen en het biedt deze trend ook opportuniteiten voor KMO’s.

Bont als voorbeeld
Nu de modesector wordt geconfronteerd met de verschuiving naar circulaire bedrijfsmodellen en waardegestuurde consumptie kijkt de gevestigde mode-industrie naar de wijze waarop natuurlijk bont wordt ontworpen, geconsumeerd en verwerkt en hoe de bontsector zelf in elkaar zit. Het businessmodel van de bontsector is sterk verschillend van de mode-industrie. Er wordt slechts één nieuwe collectie per jaar aangeboden. De levensduur van een pelsitem wordt niet in jaren maar in decennia uitgedrukt, en vaak met meer dan één gebruiker omdat het doorgegeven wordt aan de volgende generatie. Herstellingen, aanpassingen en herwerken van oudere bontitems vormen een integraal deel van het businessmodel van een bontwinkel. Iets wat bij geen enkele andere soort kledingwinkel in de winkelstraat het geval is.

Waarnemers stellen daarom: “Natuurlijk bont is het voorbeeld bij uitstek voor zowel circulaire economie als een duurzaam product. Uiteindelijk zijn het deze dingen die ertoe doen dat kleding duurzaamheid is.” En voor de bezitters van een bontitem: “Draag uw pels met plezier en met trots”.