Parmentier Luxe Modeontwerper

Het genot van kwaliteit en schoonheid sinds 1962 in pels, omgekeerd lam, leder & daim, kasjmier, luxe regenjassen

Het huis Parmentier
Vakmanschap – Ontwerper

De milieu-impact van uw keuze voor bont.

De milieu-impact van uw keuze voor bont.

Bont voelt geweldig aan op je huid. Het is warm en luxueus en het is één van de oudste kledingmaterialen in de geschiedenis van de mens. Houd jij net zoveel van bont als wij? Dan hebben we goed nieuws. Bont is ook goed voor het milieu .

De voordelen van het kiezen van echt bont versus nepbont.
Is je verteld geweest dat nepbont beter is dan echt bont? Het is gewoon niet waar! Ervoor kiezen om nepbont te dragen is één van de ergste dingen die je kan doen als je om het milieu geeft.

Natuurlijk bont is volledig biologisch afbreekbaar. Wanneer uw pelsjas het einde van zijn nuttige levensduur heeft bereikt (vaak na 40 jaar of langer), kan het worden begraven. De pels wordt volledig terug opgenomen door de natuur zonder sporen na te laten. Nepbont daarentegen is gemaakt van nylon en polyester. Beide stoffen zijn afgeleid van fossiele brandstoffen. Dit betekent dat wanneer de levensduur van een nepbontjas voorbij is, deze op de vuilnisbelt terechtkomt. Stop je hem in de grond, dan zal hij daar binnen 100 jaar nog zitten. Op stortplaatsen zal het vele decennia duren voordat nepbont verkruimelt en finaal als microplastics eindigt. Deze zijn bijzonder schadelijk voor onze waterwegen en het leven in de zee.

Of je nu kiest voor wildbont of gekweekt bont, echt bont is afkomstig van een natuurlijke bron. Het is allemaal organisch en vrij van chemicaliën die zowel schadelijk kunnen zijn voor het milieu als voor het menselijk leven.
Besloten dat echt bont de juiste keuze is voor jou? Dan moet je beslissen of je wildbont of gekweekt bont wilt. Beiden zijn even goed voor het milieu, maar op verschillende manieren. Laten we beiden eens afzonderlijk bekijken.

De milieu-impact van het kiezen voor bont uit het wild.
Er zijn veel mensen in de wereld die nog steeds op dieren jagen om hun gezin te voeden en in hun levensonderhoud te voorzien. In enkele van de wildste en meest afgelegen Noordelijke streken van de wereld helpt de verkoop van bont van wilde dieren om een vitaal inkomen te creëren voor enkele van de meest afgelegen en inheemse gemeenschappen ter wereld. Bovendien hebben de lokale regeringen strikte regels en quota ingevoerd over het aantal dieren dat elk jaar kan worden bejaagd.

Sommige mensen vinden bont van wilde dieren het meest verantwoorde bont omdat meestal het hele dier wordt gebruikt, namelijk als voedsel voor de inheemse bevolking. Het bont is hier een bijproduct van en zorgt ervoor dat er niets verloren gaat.

De milieu-impact van het kiezen voor gekweekt bont.
Het kiezen van gekweekt bont heeft ook positieve gevolgen voor het milieu. De nertsen die op pelsdierfokkerijen leven, worden gevoed met afval van dierlijke oorsprong uit andere vitale sectoren. Zo worden de afvalproducten van de kippen- en visindustrie gebruikt om die dieren te voederen. Dit zorgt ervoor dat het afval van deze industrieën niet op een stortplaats terechtkomt en geen negatieve impact heeft op het milieu. Steeds meer pelsdierfokkerijen gaan ook het dierlijke afval en bijproducten uit hun eigen boerderij gebruiken om biogas te produceren.

En de milieu-impact van het verwerken van bont?
Is het looien van bont slecht voor het milieu? De productie en het verven van kledingmaterialen kan nooit ecologisch volledig neutraal zijn. Maar als het om de bontindustrie gaat, is het nieuws beter dan je zou verwachten. Voor het looien zijn immers geen schadelijke chemicaliën nodig. Het looiproces voor bont is zo ontwikkeld om pelsharen en follikels te behouden. Als gevolg hiervan gebruikt de industrie alleen relatief goedaardige en zachte chemicaliën. Dit zijn grotendeels aluinzouten, waaronder aluminiumsulfaat. Aluin wordt al honderden jaren gebruikt voor waterzuivering. Het wordt ook aangetroffen in deodorant. Voor het kleuren van bont zijn ook geen echt schadelijke chemicaliën nodig. Bovendien wordt het meeste bont niet eens gekleurd.

Besluit: Als je om het milieu geeft, blijft bont één van de beste materialen dat je kunt kiezen.

https://www.natuurlijkbont.be/