Namaaktroep is plastieksoep
Namaaktroep is plastieksoep
Men vraagt aan iedereen om meer milieubewust te leven tegen de opwarming van de aarde maar sommige stellen dat nepbont stilaan de nieuwe norm wordt? Waar zit de logica?
Nepbont is in 99% van de gevallen gemaakt van polyester en acryl, synthetische vezels vervaardigd uit aardolie. Recent (2011) heeft de wetenschap ontdekt dat synthetische textielproducten zich via de lucht en het waswater in ontelbare minuscule plastic deeltjes verspreiden. De bewijzen stapelen zich op dat deze minuscule deeltjes finaal in ons water (plastieksoep) en ons voedsel terechtkomen. De klokkenluiders spreken van een ‘ecologische ramp’. Hét probleem met op aardolie gebaseerde kunststoffen is immers dat deze niet biologisch afbreekbaar zijn en finaal veranderen in plastieksoep. Geschat wordt dat kleding (o.a. de nylonjasjes gevuld met dons) en ander textiel, waarin polyester wordt verwerkt, vandaag verantwoordelijk zijn voor maar liefst 34,8% van dergelijke microdeeltjes in de oceanen. Wetenschappers voorspellen: 'Als we niets doen, stikken we letterlijk in de synthetische vezels'. Wereldwijd kwam er in 2016 negentig miljoen ton textiel op de markt, waarvan 65 % synthesch. In tien jaar tijd is de hoeveelheid verdubbeld.
Inconsequent Gucci
Marco Bizzarri, de CEO van Gucci, heeft aangekondigd dat het bontvrij gaat vanaf 2018. De ophef die daarna in de internationale media ontstond betrof niet zozeer de beslissing zelf – modebedrijven veranderen nu en dan eens van richting – maar de reden die de CEO aangaf. Namelijk dat Gucci dit doet om “ hun onvoorwaardelijke engagement dat duurzaamheid een integraal deel is van het firmabeleid” aan te tonen. Mr. Bizzarri’s uitleg deed bij velen de wenkbrauwen fronsen, en niet alleen omdat Gucci opgericht is als een lederontwerper en nog altijd is. De reden die hij opgeeft om bontvrij te gaan is immers vreemd. Hij verwijst naar een duurzaam gebruik van de natuur terwijl er een grote consensus is over het feit dat de moderne pelssector een mooi voorbeeld is van een sector met een duurzaam beleid. Dit, in tegenstelling tot fast-fashion, dat na de petroleum-industrie de meeste milieubelastende industrie is. Fast-fashion en natuurlijk bont zijn mekaars tegenpool.
Bont heeft sterke duurzame pedigree
In tegenstelling tot nepbont, op basis van synthetische kunststof, is natuurlijk bont een volledig biologisch afbreekbaar materiaal dat niet verder ons milieu belast. Het laat geen schadelijke microvezels achter, ook niet tijdens het dragen en reinigen. Elke fase van de bontproductie is duurzaam: pelsdieren op de pelsdierenhouderijen eten afval en wildpels komt van dieren die vaak omwille van natuurbehoud worden bejaagd. De resten van de pelsdierenhouderij worden omgezet in nuttige producten, zoals nertsolie voor de cosmetica, biobrandstoffen en meststoffen. Ook natuurlijk bont gaat tientallen jaren mee en wordt herwerkt in tegenstelling tot op chemicaliën gebaseerd nepbont dat vaak na enkele seizoenen eindigt op stortplaatsen. Natuurlijk bont breekt snel en volledig biologisch af en veroorzaakt geen blijvende milieuvervuiling. Op petroleum gebaseerd namaakbont breekt af in microscopisch kleine deeltjes die via het water overal kunnen opduiken en niet afbreken.
De luxe die we ons niet kunnen permitteren
Het concept van duurzame ontwikkeling werd reeds in 1987 gelanceerd door de Verenigde Naties in het Brundtland-rapport. Dit document stelt dat de milieu-uitdaging erin bestaat om “de noden van de huidige generatie te vervullen zonder dat dit ten koste gaat van de mogelijkheid van de volgende generaties om hun toekomstige noden te voorzien”. In de praktijk komt het er op neer dat we moeten leven van de “intresten” die de natuur ons biedt, zonder dat we aan het milieukapitaal komen. Dit wil zeggen dat we o.a. de lucht, het water en de natuurlijke ecosystemen waarvan onze overleving afhangt niet mogen uitputten en vervuilen. We moeten zoveel mogelijk hernieuwbare natuurbronnen (planten en dieren) gebruiken i.p.v. niet-hernieuwbare bronnen (bv aardolie).
We zijn nu 31 jaar verder en op 1 augustus 2018 hebben we alles al opgebruikt wat het biologische systeem Aarde op één jaar kan produceren. De gevolgen: bossen verdwijnen, planten- en diersoorten sterven uit en het klimaat verandert. Voor het zoveelste jaar op rij valt Earth Overshoot Day enkele dagen vroeger dan in het voorgaande jaar. Uit de nationale Klimaatenquête van 2017 bleek dat 85% van de Belgen de klimaatverandering een probleem vindt, maar synthetische kleding wordt volgens sommigen de norm?
Geloof de hype niet
We kunnen maar hopen dat nepbont (en andere synthetische kleding) niet de nieuwe norm wordt maar, net als in de jaren ‘80, een hype die snel weer overwaait. Natuurlijke kledingmaterialen die op een duurzame manier worden verkregen, die een lange levensduur hebben, die aangepast kunnen worden aan veranderende mode-tendensen en finaal volledig biologisch afbreekbaar zijn, zijn de ecologische norm en de toekomst. Natuurlijk bont is en blijft de incarnatie van verantwoordelijk-chic, van een geïnformeerde consument, zeer bezorgd over haar elegantie maar ook voor het milieu.
Opiniestuk gebaseerd op het dossier SYNTHETISCHE MICROVEZELS – Een onzichtbare ecologische ramp – gepubliceerd in De Groene Amsterdammer van 24/10/2018 & 5/12/2018.