Parmentier Luxe Modeontwerper

Het genot van kwaliteit en schoonheid sinds 1962 in pels, omgekeerd lam, leder & daim, kasjmier, luxe regenjassen

La Maison Parmentier
Artisan – Designer

Opgepast voor motten in uw pelsjas !

Opgepast voor motten in uw pelsjas !

Motten bijten niet en zijn niet giftig, maar het zijn beestjes met een dure smaak. Zij houden immers van natuurlijke kledingmaterialen zoals wol, kasjmier en pels. Het is niet de mot zelf die schade veroorzaakt maar haar larven, die zich voeden met eiwithoudende vezels. Dit zijn dierlijke vezels zoals wol, kasjmier, bont en pluimen. Katoen en linnen zijn plantaardige vezels en daarmee kan de larve zich niet voeden.

Tips om motten in huis te voorkomen

• Gebruik vliegenramen als de ramen 's nachts openstaan.

• Zorg ervoor dat uw pelskleding niet tussen andere kleding geperst hangt, zodat er voldoende luchtcirculatie rond het kledingstuk is.

• Kleding die regelmatig gedragen wordt heeft minder last van motten. Kleding die lange tijd op een rustige, donkere plek hangt zoals een niet gebruikte slaapkamer, loopt het meeste risico. Daarom raden wij aan om uw pelsjas in een kleerkast te hangen die u ook in de lente en de zomer regelmatig gebruikt, en niet in een kast vol winterkleding die 7 maanden gesloten blijft.

• Vuile kleding is aantrekkelijk voor motten. Daarom moet kleding voor het opbergen altijd gewassen worden. Voor pelskleding geldt dit eveneens. Een tweejaarlijkse reiniging bij een speciaalzaak zoals Parmentier wordt aanbevolen, zeker voor langharige, geschoren of geëpileerd bont. Uw pels ondervindt uitsluitend voordelen bij een regelmatige reiniging.

•  Stofzuig regelmatig uw tapijten, vooral op donkere plaatsen, om motteneitjes te verwijderen voor dat deze uitkomen. Het beste moment om uw hele huis eens zeer grondig te stofzuigen is voor het einde van de maand augustus. Dit is immers de periode waarin de larven uit de eitjes komen.

Preventieve bestrijdingsmiddelen

• Bij gebruikt van chemische bestrijdingsmiddelen tegen motten kiest u best een  bestrijdingsmiddel op basis van dichloorvos. Maar opgepast, blootstelling aan deze stof kan leiden tot irritaties aan  de neus, keel en ogen.  Lees dus aandachtig de gebruiksaanwijzing en houdt ze buiten het bereik van kinderen en huisdieren.

• Als alternatief kan u beter kiezen voor natuurlijke stoffen die motten niet zo aangenaam vinden. Dit is o.a. cederhout in de vorm van plaatjes en bolletjes, doordrenkt met etherische oliën. Denk er wel aan dat je die plaatjes of bolletjes ieder voorjaar opnieuw moet impregneren met cederhoutolie. Leg deze houten plaatjes of bolletjes op een plaats waar ze niet in direct contact komen met uw kleding. Andere geurstoffen die motten niet aangenaam vinden zijn lavendel, rozemarijn, tabak en kamfer.
 

Hoe weet je dat er motten in uw pels zitten?

Een belangrijke aanwijzing is haarverlies wanneer je de jas uitschud. Als de haren in bosjes loskomen van het leder dan is dit een duidelijk teken dat je ongewenste gasten hebt.
 

… En wat te doen als er motten in de pels zitten?

• Isoleer het kledingstuk. Pas op! Er zitten wellicht ook motten in andere kledingstukken. Controleer dus al je kleding grondig!  Ook de kast en de ruimte waar de kast staat moeten grondig gereinigd worden. Spuit met een spuitbus tegen kruipende insecten. Behandel de kleding zelf nooit met een bestrijdingsmiddel!  Lees altijd zorgvuldig de gebruiksaanwijzing van het bestrijdingsmiddel. Vergeet de naden en de kieren in de kast niet te bespuiten. Stofzuig vervolgens de kast grondig. Herhaal dit wekelijks deze behandeling tot er geen sporen meer zijn van larven.

• Klop de aangetaste pelskledingstukken buiten uit. Hang ze vervolgens enkele dagen in de zon en breng ze dan binnen voor een grondige reinigingsbeurt. Kleding die u niet kunt wassen, kunt u in de diepvries leggen, vier dagen bij -20°C, of twee weken bij -10°C. Maar voor pels is dit echter niet aan te raden omdat door het vriezen het leder, dat zich onder de haren bevindt, schade kan oplopen.